Wybór pieca piekarskiego

Podstawowym sprzętem w każdej piekarni jest oczywiście piec. Jego wybór przysparza często właścicielom piekarń niemałych problemów. Rynek jest bowiem zapełniony bardzo różnymi produktami i niełatwo zorientować się w istniejących pomiędzy nimi różnicach. Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić kilka typów pieców piekarskich, w które warto zainwestować, ponieważ od lat doskonale sprawdzają się w piekarniach.

Różne rodzaje pieców piekarskich

popularne piece piekarskieNajczęściej właściciele polskich piekarń decydują się na zakup pieca rurkowego wrzutowego lub wyciągowego. Tego typu sprzęt ma wiele zalet. Przede wszystkim można w nim montować wózki na różnej wielkości blachy. Zanim zakupimy jednak piec rurkowy musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim upewnijmy się, czy interesujący nas sprzęt posiada odpowiednią ilość komór. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, kupując piec piekarski? Idealny sprzęt to taki, który jest bezawaryjny. Pewnie od razu mnie wyśmiejecie, twierdząc, że coś takiego nie istnieje. Awaryjność sprzętu piekarskiego można jednak bardzo ograniczyć wówczas, jeśli nie będzie on posiadał pewnych elementów. Piece rurkowe można tworzyć przykładowo bez wymienników ciepła oraz  wentylatorów, co znacznie wydłuża okres eksploatacji takiego sprzętu. Są jednak także pewne elementy pieców, z których nie warto lub nawet nie można rezygnować. Szczególnie fajnym dodatkiem do pieca jest wymiennik ciepła, dzięki któremu możemy uzyskać maksymalną wydajność cieplną. Takie wymienniki są stosowane w szczególności w piecach obrotowych, które obok rurkowych robią furorę na polskim rynku. Ich dodatkowym atutem jest posiadanie generatora pary, który znajduje się zazwyczaj pod wymiennikiem ciepła. Dzięki takiej technologii piekarz ma pewność, że cyrkulacja pary w każdym cyklu pieczenia jest optymalna. Wszystkie popularne piece piekarskie można łatwo kupić. Nie warto jednak wybierać zbyt pochopnie. Zanim zdecydujemy się na kupno takiego, czy innego modelu powinniśmy umówić się na spotkanie z handlowcem, który dokładnie przedstawi nam ofertę kupna oraz specyfikację danego urządzenia. Istotne kwestie to między innymi: moc pieca, zużycie energii, ilość poziomów czy powierzchnia wypiekowa. 

Kupno pieca piekarniczego nie należy do łatwych zadań. Należy bardzo dokładnie przemyśleć taką inwestycję, biorąc pod uwagę nie tylko posiadane przez nas fundusze, ale także cel jaki chcemy osiągnąć. Inny piec będzie przydatny w wielkiej piekarni, która wytwarza pieczywo dla sieci sklepów, inny zaś w małym sklepie spożywczym. Przed kupnem jakiegokolwiek produktu pamiętajmy, aby osobiście spotkać się z handlowcem w celu omówienia wszelkich szczegółów transakcji.