Samodzielne ozonowanie warzyw

Żywność, którą kupujemy na placu, w sklepie spożywczym czy w supermarketach, nie zawsze jest bezpieczna. Choć wygląda na świeżą i smaczną, to czasem jest pełna szkodliwych substancji. Do tego na powierzchni warzyw i owoców mogą się znajdować groźne bakterie i wirusy, których przed zjedzeniem trzeba się pozbyć. Można to zrobić na kilka sposobów, ale tylko ozonowanie jest szybkie i skuteczne.

Jak się ozonuje żywność?

ozonowanie warzyw i owoców w domuWoda z mydłem co najwyżej może oczyścić owoce i warzywa z piasku i kurzu, ale nie poradzi sobie z bakteriami, pleśnią czy antybiotykami. Coraz częściej do uprawy roślin stosowane są środki chemiczne, których ilość może być niebezpiecznie przekraczana. To z kolei stwarza realne zagrożenie dla naszego zdrowia, dlatego warto znaleźć skuteczny sposób na pozbycie się ich z wnętrza i powierzchni żywności. Ozonowanie warzyw i owoców w domu jest możliwe dzięki generatorowi ozonu, który kupimy w większości sklepów ze sprzętem dla gospodarstwa domowego. Jest to niewielkie urządzenie, które generuje ozon w dużym stężeniu. Choć ogólnie ozon jest bardzo szkodliwy dla naszego układu oddechowego, to jeżeli będzie właściwie wykorzystywany, to będzie można go bezpiecznie stosować w domu. Ozonować możemy mięso, ryby, warzywa, owoce czy jajka. Wszystkie produkty należy włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika, do którego nalewa się wodę, aby zakryła żywność. Późnij wkłada się do środka silikonową rurkę ze specjalną końcówką i włącza ozonator. W trakcie ozonowania wszelkie szkodliwe pozostają w wodzie, którą należy wylać. Po skończonym odkażaniu, które trwa od kilku do nawet kilkudziesięciu minut, produkty spożywcze są gotowe do spożycia. Działanie ozonu nie wpływa na smak, zapach i wygląd warzyw oraz owoców, a jedynie skutecznie wydłuża ich trwałość. Wystarczy raz wykonać ozonowanie danych produktów, aby pozostały wolne od pestycydów, antybiotyków, bakterii i pleśni. Poza ozonowaniem żywności, można także dezynfekować wodę z kranu czy pomieszczenia. Warto pamiętać, że jedynie żywność się ozonuje w wodzie.

Ozon w czystej postaci jest szkodliwy dla naszego zdrowia, dlatego nie wolno przebywać w ozonowanym pomieszczeniu. Wyjątkiem jest odkażanie wody i żywności, ponieważ ozon nie wydostaje się poza taflę wody. Wciąż mało się mówi o ozonowaniu żywności, a szkoda, gdyż jest to bardzo skuteczna metoda, na pozbycie się z niej w szybkich czasie wszystkich szkodliwych substancji i drobnoustrojów. Najtańsze generatory ozonu kupimy już za niecałe pięćset – sześćset złotych.