Rola otrębów ryżowych w żywieniu koni

Ludzie zjadają w swojej codziennej diecie bardzo dużo ryżu. Jest to jedno z najpopularniejszych pod względem wykorzystania żywnościowego zbóż na świecie. Teraz bardzo popularny staje się ryż brązowy i jego produkcja jest coraz większa. W diecie zwierząt bardziej popularny od czystego zboża jest produkt powstały przy jego produkcji, czyli otrzymywany w czasie obróbki fizycznej ryżu- tak zwanej młócki. Usuwa się podczas jej etapów plewę (tak powstaje ryż brązowy) i szlifuje się na ryż biały.

Zalety otrębów ryżowych w diecie konia

otręby ryżowe dla koniaW trakcie ostatniego z etapów produkcji białego ryżu, czyli wspomnianego szlifowana, usunięta zostaje brązowa powłoka. Właśnie ona jest ważna w żywieniu zwierząt tworząc otręby. Otręby ryżowe stosowane zaczęły być w żywieniu koni stosunkowo niedawno, ale jak tylko zostały wprowadzone dla tego gatunku zwierząt, okazało się, że mają wiele zalet i wpływają korzystnie na zdrowie koni. Otręby ryżowe dla konia są źródłem dobrego tłuszczu, który jak się okazało w badaniach jest antyoksydantem. Izolowany jest dodawany do kosmetyków lub jako suplement diety, gdyż pozytywnie wpływa na układ mięśniowy, prowadząc do jego rozwoju i utraty tkanki tłuszczowej. Poza tym otręby ryżowe są bogatym źródłem witamin, między innymi witaminy E czy B1, które wpływają na zwiększenie odporności i stymulowanie układu mięśniowego i nerwowego. Ważną informacją jest to, że otręby ryżowe mają w swoim składzie przewagę wapnia nad fosforem, co jest bardzo ważne podczas układania dawek pokarmowych dla koni aby mieć ten stosunek składników pokarmowych na uwadze i stosować przy żywieniu koni otrębami dodatki uzupełniające niedobory innych składników. Kolejną zaletą jest wartość kaloryczna otrębów, która pozwala na szybkie przyswajanie kalorii co jest bardzo ważne w żywieniu koni aktywnych sportowo. Ważne jest też ich pochodzenie- jeśli są z dobrego źródła mają wszystkie wymienione powyżej zalety, lecz jeśli kupujemy je z nieznanego źródła mogą stać się przyczyną poważnych problemów żołądkowych koni, między innymi powodują zatrucia. Ich charakterystyczną cechą jest szybkie jełczenie, dlatego ważne jest też odpowiednie przechowywanie.

Otręby ryżowe są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, mikro i makroelementów, dlatego ich dobranie w diecie koni jest bardzo dobrym sposobem na utrzymanie ziwerząt w zdrowiu i odpowiedniej formie i kondycji. Ważne jest żywienie nie tylko przed zawodami czy zwiększonym wysiłkiem fizycznym ale w cąłym cyklu pracy konia. Musimy pamiętać, że prawidłowe żywienie jest podstawą w hodowli koni.