Pizzerie z Bydgoszczy

Mówi się, że najlepsze jedzenie jest to własnoręcznie zrobione w domu, ale przecież nie każdy z nas umie dobrze gotować. Jeszcze lepsze jest jedzenie, które ktoś nam przygotuje i poda do stołu. Często staramy się kopiować w domu potrawy, które mieliśmy okazje spróbować w jakiejś pobliskiej restauracji, bo nam bardzo smakowały, jednak efekt końcowy bywa różny. Smaku pizzy z pizzerii nie da się podrobić.

Kulinarny sekret pizzerii w Bydgoszczy

pizzeria z BydgoszczyKażdy szef kuchni ma swoje kulinarne sekrety, których musi strzec żeby nikt nie skopiował jego potraw. Czasem wystarczy dodatek jednego składnika, albo zmiana proporcji w potrawie, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Popularne fast foody mają już swoje zdrowe odpowiedniki w wielu restauracjach i posiadają znacznie mniej kalorii, choć jak wiadomo, potrawa musi mieć trochę tłuszczu, bo jest on nośnikiem smaku. Pizza jest daniem, które lubią dzieci i dorośli, ponieważ ze wszystkich fast foodów, zawiera ono najmniej niezdrowych, kalorycznych dodatków. Ale dobry kucharz, może ją zamienić na zdrowy posiłek, który z powodzeniem można jeść codziennie. Pizzeria z Bydgoszczy ma patent na zdrowe i lekkie ciasto, które dzięki rezygnacji z mąki pszennej, jest dużo mniej kaloryczna. Przepis na ciasto do pizzy składa się z mąki razowej i odrobiny kukurydzianej, świeżych drożdży, wysokiej jakości oliwy z oliwek, soli, cukru, oraz ciepłej wody przegotowanej. Po paru minutach mieszania i ugniatania składników, mamy pyszny placek drożdżowy. Najlepsze pizzerie korzystają z mąki z pobliskich młynów, ponieważ ona nie zawiera sztucznych spulchniaczy, które są powszechnie dodawane do mąki dostępnej w markecie. Aby ciasto nie wyschło w trakcie pieczenia, jest smarowane grubą warstwą ketchupu, który najczęściej jest samodzielnie przyrządzany przez pomocników kuchennych, porcjujących składniki na pizzę. Pizzerie korzystają głównie z mozzarelli, ponieważ inne gatunki serów słabo się rozpuszczają i mają charakterystyczne smaki. Choć jest jeden gatunek pizzy, do której używa się aż pięciu rodzajów sera. Jest to pizza Formaggio, do której posypania wykorzystuje się ser feta, cheddar, gorgonzole, mozzarellę, oraz goudę.

Miękkie i chrupiące ciasto w połączeniu z różnymi składnikami, tworzy niesamowita ucztę dla podniebienia. W Bydgoszczy pizzerię są niemalże na każdej ulicy, bo mieszkańcy uwielbiają tą potrawę. Dostaniemy ją na cienkim oraz grubym cieście, z sosem pomidorowym, albo aromatycznym czosnkowym ze świeżymi, sezonowymi ziołami. Największy rozmiar pizzy, to aż czterdzieści dwa centymetry, które zaspokoją głód czteroosobowej rodziny.