Niepowtarzalny smak włoskich szynek

Bez konieczności wyjeżdżania z kraju można swobodnie spróbować różnych smakołyków pochodzących z naprawdę odległych zakątków świata, ponieważ ich producenci między innymi ze względu na chęć osiągnięcia większych zysków prowadzą dystrybucję na naprawdę imponującą skalę. Osoby zainteresowane włoskimi szynkami na pewno wiedzą o tym od dawna. Każdy powinien czegoś takiego spróbować, ponieważ ten smak jest wręcz trudny do opisania. Warto zastanowić się, od czego zależy tak wysoka jakość tego produktu.

Jak przygotować dobrą włoską szynkę?

włoska szynka bresaolaPodstawą w przypadku przygotowywania czegoś takiego będą oczywiście dobrej jakości produkty. Nawet osobie, która nigdy w życiu nie robiła żadnej kiełbasy lub niczego podobnego, nie trzeba na pewno wyjaśniać, że w tym przypadku znaczenie ma dobrej jakości szynka wołowa. Jej jakość można z łatwością określić, zwracając uwagę na takie szczegóły jak kolor, zawartości tłuszczu i tym podobne. W przeciwieństwie do naszych kiełbas w tym przypadku liczy się niska zawartość tłuszczu i między innymi dlatego takie mięso można uznać za naprawdę zdrowe. Nie trzeba się obawiać, że ze względu na małą ilość tłuszczu będzie to szynka sucha, ponieważ na ten aspekt wpływają różne etapy obróbki tego mięsa. Smakowita włoska szynka bresaola tworzona jest przez ekspertów, którzy doskonale znają wszystkie proporcje i inne szczegóły dotyczące tej receptury. Bez wątpienia w tym kontekście znaczenie ma długie leżakowanie takiej szynki w odpowiednio przygotowanej solance. To właśnie duża ilość soli, która wnika stopniowo w strukturę mięsa, ma wpływ na to, że jest ono dobrze zakonserwowane i zabezpieczone przed różnymi czynnikami, które teoretycznie mogłyby mieć na coś takiego negatywny wpływ. Po tym etapie taka szynka musi być przez określony i dość długi czas przechowywana w optymalnych warunkach, to pojęcia odnosi się do temperatury i innych szczegółów. To wszystko ma wpływ na strukturę mięsa. Kolejne etapy polegają natomiast na profesjonalnym nacieraniu takiej szynki odpowiednio przygotowanymi przyprawami.

Ich przygotowanie ma kolosalne znaczenie, ponieważ zmielone przyprawy zdecydowanie lepiej oddają swój smak i pozwalają przez to na skuteczne aromatyzowanie mięsa. Przyprawy mające w tym kontekście szczególne znaczenie to kminek oraz kolendra. Po zakupie czegoś takiego nie wolno oczywiście zapomnieć o eleganckim sposobie podania, ponieważ jak potwierdza wielu kucharzy, jemy także oczami. Dzięki szynkom bresaola można sobie pozwolić na odrobinę luksusu i przyjemności.