Czym jest finger food?

Wycieczki zorganizowane po Warszawie.

Czym jest finger food?

Organizując elegancki bankiet czy też imprezę firmową, coraz częściej decydujemy się na zorganizowanie tego wydarzenia w taki sposób, by jedzenie, które znajdzie się na stole bazowało przede wszystkim na sytych przekąskach. Jedzenie tego typu jest niezwykle łatwe w podaniu, a co jeszcze ważniejsze, w jedzeniu. Dzięki temu mniej czasu możemy poświęcić kwestiom organizacyjnym, a jednocześnie zyskujemy pewność, że impreza będzie udana. Zakładając oczywiście, że jedzenie, które podamy, będzie cechowało się dobrym smakiem.

Catering serwujący finger food

finger food catering - warszawaJedzenie, które cechuje się niewielkimi porcjami, do spożycia „na raz”, popularnie nazywane jest z języka angielskiego finger food. Ze względu na fakt, iż na rynku wzrasta zainteresowanie usługami cateringowymi, a jednocześnie większość imprez firmowych przyjmuje formę niezobowiązujących bankietów, firmy cateringowe w swojej ofercie muszą proponować dobrej jakości przekąski w stylu finger food. Kiedy interesuje nas finger food catering – Warszawa, ale też spora część innych, dużych miast zaproponuje nam przynajmniej kilka, a najprawdopodobniej nawet kilkanaście, różnych firm, które specjalizują się w przygotowywaniu jedzenia właśnie tego typu. Jak zostało już wspomniane, finger food to przekąski, które mieszczą się w dłoni i możemy zjeść „na raz”. Dzięki ich zastosowaniu nasi goście nie muszą podążać z talerzykami, jeśli decydują się coś przekąsić przy szwedzkim stole. W dużej mierze owocuje to zwiększonym bezpieczeństwem na imprezie. Przekąski w stylu finger food mogą cechować się dość dużym zróżnicowaniem. Do ich wykonania może być wykorzystane mięso, ale bez żadnego problemu możemy wykonać je w stylu wegetariańskim, a nawet wegańskim. Bardzo często do ich wykonania wykorzystuje się ciasto francuskie dobrej jakości. Finger food to również niewielkie kanapeczki czy też znane od lat koreczki, które najczęściej w tej formie występują w dość uwspółcześnionych realizacjach. Finger food to jedzenie dość eleganckie, ponieważ ze względu na swoją niewielką formę pozwala twórcom bawić się z estetyką jedzenia.

Serwowanie finger food nie stanowi większego problemu, nawet na sali, która na co dzień nie spełnia roli restauracyjnej i nie jest do tego zadania przystosowana pod względem technicznym. Finger food w zdecydowanej większości nie muszą być podawane na ciepło, a nawet jeśli, to ze względu na swoje niewielkie rozmiary, bez żadnego problemu mogą być przechowywane w większych podgrzewaczach, które pozwolą na utrzymanie ich w odpowiedniej temperaturze.