Bułki bez glutenu

Popularność diety bezglutenowej ciągle wzrasta. Jest to dieta popularna między innymi wśród sportowców. Przede wszystkim dietę bezglutenową muszą stosować osoby chorujące na celiakię. Podczas tej choroby należy wyeliminować gluten całkowicie z diety. Osoba chora spożywając jedzenie z zawartością glutenu może narazić się na pogorszenie swojego stanu zdrowia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Smaczne pieczywo bezglutenowe

bułki bezglutenowe z ziarnamiZjedzenie glutenu przez osoby chore na celiakię powoduje szereg niepożądanych skutków zdrowotnych. Osoby, które muszą unikać glutenu w żywności powinny uważnie czytać wszystkie etykiety oraz składy produktów. Gluten może znajdować się w produktach z pozoru bezglutenowych. Co to jest właściwie gluten? Gluten to mieszanina białek zawartych w niektórych zbożach, a przede wszystkim w pszenicy. Dlatego będąc na bezglutenowej diecie, trzeba z niej bezwzględnie wyeliminować pszenicę oraz wszystkie produkty z niej stworzone. Pewność, że produkt jest bezglutenowy daje znak przekreślonego kłosa na opakowaniu. Jest to międzynarodowy znak, który mówi że produkt jest wolny od glutenu i bezpieczny dla osób unikających jego w diecie. Głownie z pszenicy produkowane jest pieczywo, chleby, bułki, rogale, ciastka, pączki i inne. Wypieki tworzone są z mąki pszenicznej, która zawiera gluten. Coraz częściej można w sklepach znaleźć bezglutenowe pieczywo, w tym bułki bezglutenowe z ziarnami, które są świetnym zamiennikiem tradycyjnych bułek. Takie pieczywo z powodzeniem mogą jeść osoby będące na bezglutenowej diecie, nie muszą się przy tym obawiać o swoje zdrowie. Będąc na diecie bezglutenowej można także bez żadnych obaw spożywać kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, ryż, komosę ryżową, ziemniaki, owoce i wszelkie warzywa. Dieta bezglutenowa może być zdrowa i bardzo smaczna. Unikając glutenu należy jedynie uważnie sprawdzać składy wszystkich produktów sklepowych, z wyłączeniem tych posiadających znak przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt jest całkowicie pozbawiony glutenu w swoim składzie. Takie produkty są zupełnie bezpieczne dla osób stosujących dietę eliminującą gluten.

Dieta bezglutenowa może wydawać się trudna i skomplikowana. W rzeczywistości jest ona tak samo prosta co dieta tradycyjna, wystarczy wyeliminować żywność zawierającą pszenicę i kupować taką, która jej w ogóle nie zawiera. Dieta bezglutenowa może być także pomocna w czasie odchudzania, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o cały układ trawienny. Dzięki niej można pozbyć się dolegliwości żołądkowych.